Op instinct
Natuurlijk ging het die dag in essentie niet over fraaie zitmeubels of natuursteen. Om ons te redden, moest het journalistieke instinct naar boven komen: goed luisteren, de juiste vragen stellen, logisch redeneren, hoofdzaken, bijzaken, een verhaal creëren met een duidelijke richting. En dat alles zonder voorkennis. Of dat artikel over Mies van der Rohe er finaal mee door kon, … ik heb geen idee meer.
Maar Laurens De Keyzer slaagde wel in zijn opzet: hij leerde ons die dag dat elk onderwerp binnen handbereik lag. Wie hem later bleef volgen, zag hoe hij dat zelf in de praktijk bracht: klassieke muziek, restaurants, reeksen over de dood, kleine atlassen van stilte, troost of genot, … zijn werkveld was uiterst gevarieerd.
Terug naar 2022. Wanneer ondernemingen of organisaties informeren naar onze journalistieke contentmarketingdiensten, dan ontspint zich meer dan eens deze dialoog:
> “We zijn op zoek naar een contentmarketingbureau met journalisten die veel kaas hebben gegeten van economische onderwerpen. Kunnen jullie ons daarbij helpen?”
> “Dat is één van onze specialiteiten, maar we zijn er ook van overtuigd dat een goede journalist elk onderwerp aan kan.”
We merken dat het aan de andere kant van de lijn vaak even schrikken is bij die laatste woorden. De specialisatie zoeken is een logische reflex. Als bureau kan je zeggen: economie, finance, duurzaamheid, marketing, media, technologie, HR, bouw, distributie, … pick your choice want we kennen die werelden best goed. Toch zien we bij eenderwelk onderwerp dat onze journalisten goed werk blijven leveren, ook als ze er niet in gespecialiseerd zijn dus.