Het is zo’n rode draad dat het geen toeval meer kan zijn… In de opleidingen die ik geef of waaraan ik meewerk, probeer ik steevast een oefening te smokkelen. Een oefening waarbij de deelnemers in groepjes de verschillende stappen van content marketing voor een merk afleggen en stap voor stap concreter worden.
Wanneer we tot kanalen komen om de content tot bij de doelgroep te brengen, wordt een boek vaak als optie gegeven. Meestal wanneer de groepjes zoeken naar een manier om de bestaande content te herverpakken en er hero content van te maken.
Prima voor thought leadership
An sich is het denkspoor natuurlijk niet vreemd. Wat doen mensen die als een expert in hun domein willen gezien worden? Ze schrijven een boek. Met een merk is het net zo. Je wordt meteen een thought leader in het domein dat je claimt.
Het is bovendien een mooie manier om tastbaar te maken dat je content zo goed moet zijn dat mensen ervoor zouden willen betalen. Zo hoog zou de lat moeten liggen. En zo hoog ligt ze bij een boek. Mensen betalen er immers voor. Of dat zou ik althans aanraden. Het is een object dat per definitie waarde heeft. Zorg er dan ook voor dat je het valoriseert.
Cloud voor dummies
En toch zijn er zo weinig voorbeelden van merken die de boekentoer op gaan. Ik maak hierbij even abstractie van de boeken die mediamerken uitbrengen; hierbij gaat het namelijk om line extensions.
Persoonlijk ken ik heel weinig voorbeelden. Enkel de Nederlandse verzekeraar NN deed een zeer verdienstelijke poging. Zij brachten in ons land een sprookjesboek uit waarin schrijvers Bert Kruismans, Guido Eekhaut en Isabelle Wéry een verrassend einde breiden aan de alombekende sprookjes. Zodat mensen zich vragen beginnen stellen over hun eigen pensioenprofiel…
Zal ik misschien nog wat suggesties doen? Een Cuba-reisgids voor rummerk Havana Club of Bacardi, ‘Cloud voor dummies’ van een IT-specialist die beseft dat het de CEO is die over cruciale IT-beslissingen als de cloud oordeelt, of ‘The world book of happiness’ door Coca-Cola.
Voor veel merken is het belangrijk om awareness te creëren en om dat op een unieke manier te doen. In tijden van content overload is eruitspringen een must. Een boek uitbrengen is in dat opzicht een geweldige kans. Het is onderbenut, per definitie waardevol (anders wordt het niet uitgegeven) en net als bij andere types content kan je waar nodig steun van specialisten inroepen. Waarom nog wachten?
Goesting gekregen? Neem gerust contact met ons op om je plannen te bespreken.