Cases
KPMG

KPMG ‘Voices on 2023’: projectmanagement voor gevorderden

“Hoe staan we er in 2030 voor?” Een vraag die velen zich stellen, maar waar slechts weinigen een antwoord op durven of kunnen geven. KPMG ging de uitdaging aan en deed voor de antwoorden een beroep op de crème de la crème in België op vlak van finance, energy en insurance. Het leidde tot 3 inspirerende documenten die tot stand kwamen dankzij een stevige dosis projectmanagement.

Bedrijf

Corporate

Content type

Rapport

Doelgroep

B2B

Als bedrijf is KPMG het snelst groeiende bedrijf van de Big Four in België, met expertise in verschillende sectoren, van banking over life sciences tot energy. De ideale positie om op zoek te gaan naar het antwoord op de vraag “Wat met 2030?” Hoe zal de situatie er op dat moment in een specifieke sector in België en daarbuiten uitzien? KPMG heeft voldoende kennis om op z’n minst een ruwe schets te kunnen maken van de toekomst, maar vond het beter om de vraag voor te leggen aan CEO’s van de toonaangevende bedrijven in de sector.

KPMG schakelde daarbij de hulp in van SPYKE, met een duidelijke vraag: creëer samen met onze experts voor de sectoren finance, energy en insurance een rapport waarbij topmanagers meer duidelijkheid scheppen over de toestand in de sector in 2030. Bovendien was het niet de bedoeling dat de rapporten zomaar vooruitkeken naar 2030. Integendeel, elk rapport moest starten met 2030 als vertrekpunt, waarbij experts een analyse dienden te maken van het voorafgaande decennium en gerust al eens een blik mochten werpen op 2050.

Goed geoliede machine

Een uitdagende opdracht, op z’n zachts gezegd. Niet alleen omdat de te beantwoorden vraag niet evident was, ook andere elementen speelden een rol. Welke CEO’s geven we een stem? Hoe plannen we hen in? Wie neemt het interview af? Welke vragen worden gesteld? Hoe verloopt de validatie? Gelukkig vormden team SPYKE en team KPMG al snel een goed geoliede machine die elke vraag kan tackelen.

De interviews inplannen

Waar KPMG de verantwoordelijkheid nam voor het uitzoeken van de geschikte experts per sector, was SPYKE verantwoordelijk voor het journalistieke luik. KPMG koos voor experts van buiten het bedrijf, behorend tot de top van elk van deze sectoren. SPYKE koos voor een vast team van zes journalisten, allen boordevol ervaring in de eerder vermelde sectoren sectoren om elke interview tot een goed einde te brengen.

Het inplannen van de interviews was hoofdzakelijk een kwestie van vlot schakelen. KPMG koos de experts en plande het interview in, met behulp van hun eigen in-house expert (vaak een partner of een sector lead). SPYKE zorgde er dan weer voor dat de juiste journalist aan de juiste expert werd gekoppeld. Enkele weken voor het interview staken SPYKE en KPMG de koppen samen om een vragenlijst af te stemmen. Dat was noodzakelijk, zeker omdat de interviewee zich moest kunnen voorbereiden op een interview waarbij zijn of haar visie op 2030 centraal zou komen te staan.

Flexibiliteit was key in het hele project, want de agenda van de experts was dat vaak niet. Logisch natuurlijk, als je weet dat het gaat om namen als Alexander De Croo, Marc Raisière (Belfius), Inge Cops (Google), Thierry Chilos (SWIFT), Thierry Saegeman (Engie), …

Schrijf- en validatieproces

Voor de start van het eerste interview werd ook het schrijf- en validatieproces volledig op punt gezet. De journalisten van SPYKE traden als het ware op als ghostwriters voor de experts. Teksten werden geschreven als opiniestukken - in het Engels bovendien - , vanuit de ik-vorm en vertrekkend vanuit 2030, waarbij de ideeën, de twijfels en de onzekerheden van de experts gestructureerd uiteengezet werden.

Aan het schrijfproces werd een strakke timing gekoppeld, na elk interview had team SPYKE vijf werkdagen om een eerste versie van de tekst uit te werken. En dat was nodig, want elk rapport keek tegen een publicatiedeadline aan, en de interviewees hebben zo’n drukke agenda dat het validatieproces van één tekst makkelijk twee weken kon innemen. Eens de validatie had plaatsgevonden, werkte SPYKE de tekst binnen een dag af en werd deze doorgestuurd naar KPMG voor bundeling in de publicatie.

Ondertussen

Dat leidde in 3 maanden tot 60 interviews en 63 ‘stemmen’. En alvast 2 rapporten. Eind november werden ‘The future of financial services’ en ‘The future of energy’ tijdens een event aan het grote publiek voorgesteld. Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan het rapport ‘The future of insurance’, dat in de loop van maart 2023 gepubliceerd zal worden.

Ontdek en download The Future of Financial Services

Ontdek en download The Future of Energy

Op zoek naar meer inspiratie of geweldige cases?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!