Inzichten

Hoe merken ook contentmerken kunnen worden

Met formats zijn we vertrouwd. Maar wie durft een stap verder te gaan en een contentmerk uit te grond te stampen? België is er ongetwijfeld klaar voor.

Een format kennen we allemaal wel. Het is een manier om je content telkens op dezelfde manier te brengen. Eenzelfde volgorde van items, eenzelfde structuur, eenzelfde vormgeving. Zodat je herkenbaarheid bij je publiek krijgt.

Formats kennen we het best van tv-programma’s (als je vijf seconden naar The Voice van Vlaanderen kijkt, weet je meteen dat je naar dat programma zit te kijken), maar de afgelopen jaren hebben ze steeds meer ingang gevonden in content marketing. Denk maar aan merken die hun activiteit op sociale media volgens bepaalde formats brengen of videoreeksen die in een vast format zijn gegoten. Studentikeus van Technopolis en Thomas More is op dat vlak een echte aanrader.

‘Allerhande’ als oervoorbeeld

Formats zijn enorm goed om de herkenbaarheid ook op het merk over te brengen. Mensen associëren op dat moment niet enkel het format met de content, maar ook het merk.

Fijn en absoluut de bedoeling bij content marketing, maar het kan nog beter. Waar formats vaak een goede noemer voor een gedeelte van de content vormen, gaan contentmerken nog een stapje verder. Ze zijn immers de naam, de noemer waaronder alle contentactiviteiten van het merk vallen. En vermits ze onder één naam vallen, passen ze er ook allemaal onder en liggen ze in dezelfde lijn.

Het oercontentmerk is allicht ‘Allerhande’, dat alle recepten- en kookinformatie van retailer Albert Heijn bundelt. Het begon ooit met een magazine, maar is intussen uitgegroeid tot een multimediaal platform (magazine, website, app, YouTube-kanaal en noem maar op) waar alles binnen dezelfde filosofie past.

Contentmerken zijn zo te vergelijken met mediamerken. Het weekblad Libelle, de specials van Libelle Lekker, de activiteit op sociale media, de events, … Ze baden allemaal in dezelfde sfeer.

Voor de eeuwigheid

Wie tot een contentmerk komt, heeft het voordeel dat hij de lange termijn die content marketing ambieert, meteen ook waarmaakt. Waar een format enkele maanden of jaren kan meegaan, is een contentmerk voor de eeuwigheid (of minstens voor heel lang).

Daarnaast biedt het een ongelooflijke kracht om nieuwe formats of kanalen onder dezelfde noemer op te starten. Je hebt een paraplu waaronder je steeds meer dingen kan beginnen doen.

En misschien wordt je contentmerk ooit zo sterk dat je publiek bereid is voor je content te betalen. En zo kan een contentmerk echt een mediamerk worden…

Opvallend toch dat er in België weinig tot geen voorbeelden zijn. Wie neemt als eerste de handschoen op?

Op zoek naar meer inspiratie of geweldige cases?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!

    5 podcasts waarvan je als merk iets kan leren

    Volgende inzicht