Headlines

Cultuursector op weg naar hybride vorm – podcastreeks 1,5 Meter Sessies sluit optimistisch af

Merchtem, 30 juni 2021. In de cultuursector lijkt de schade veroorzaakt door de lockdowns niet te overzien. Maar desondanks zien experts ook heel wat positieve elementen. Dat blijkt uit de laatste episode van de podcastreeks 1,5 Meter Sessies. Daarin gaat Bart Lombaerts in gesprek met Peter Decuypere, dé event expert in Vlaanderen, en Bart Ooghe, Head of marketing, communications & audience bij MSK Gent.

“Ze waren de eerste om eruit te vliegen, maar de eerste zullen ook de laatste zijn.” Peter Decuypere trapt met deze straffe uitspraak meteen de laatste episode van de 1,5 Meter Sessies in gang. “Ze zullen de laatste zijn om terug op te starten.” De vraag ‘hoe zit het dan met de schade voor de cultuursector?’ lijkt dan ook een open deur intrappen. Maar toch is het antwoord misschien niet dat wat u verwacht.

Positieve schade

Het is duidelijk dat het verlies voor de cultuursector in het afgelopen, door corona geplaagde jaar, enorm was. Maar toch ligt het genuanceerder, geeft ook Peter Decuypere aan. “Voor sommigen gaat het om blijvende schade”, verduidelijk hij. “Maar ik denk dat, wanneer we kijken naar het totale kader van de eventwereld en eventbeleving, het niet gaat om onherstelbare schade. Er zal braakliggend terrein zijn omdat er verschillende mensen uit de sector zijn gestapt. Maar dat terrein zorgt wel voor een grote vrije ruimte voor jonge mensen en nieuwe talenten. De blijvende schade is voor mij dan ook nul en misschien is het eindresultaat wel positief omdat er nu meer vrije ruimte is voor nieuwe vormen van creativiteit.”

Op naar een hybride systeem

Toch kijkt iedereen reikhalzend uit naar het moment waarop we opnieuw kunnen samenkomen. Het gemis van de beleving begint ons parten te spelen, maar hoe ziet het er in de toekomst uit? Gaan we ten volle voor de fysieke beleving of blijven we hangen in de digitale wereld? “Voor belevenisevenementen gaan we de computer niet meer aanzetten”, stelt Decuypere. “Het is vooral de ontmoeting die belangrijker wordt. Momenteel gaan mensen liever naar een evenement om hun vrienden te ontmoeten, dan om bijvoorbeeld naar Foo Fighters te kijken. Maar bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld webinars en lezingen, gaan volgens mij digitaal blijven verlopen. Ik denk dat we dus naar een hybride systeem gaan.”

En laat dat hybride systeem nu net interessant zijn voor enkele spelers in de cultuursector, zoals museums. Kijk bijvoorbeeld naar de Van Eyck Expo die vanaf februari 2020 te bezichtigen was in het MSK in Gent. Vier jaar voorbereiding ging eraan vooraf maar na slechts enkele zeer succesvolle weken moest het museum de deuren sluiten. “Gelukkig hadden we al enkele scenario’s uitgeschreven”, vertelt Bart Ooghe, “want we gingen van 200% naar 0% op slechts 1 dag tijd. Dat was een grote switch voor iedereen.” De Van Eyck Expo werd gelukkig succesvol omgetuned naar een digitale beleving, legt Ooghe uit. “Op anderhalve maand tijd maakten we een 360 graden captatie van de volledige tentoonstelling die we beschikbaar stelden op onze website.” Een slimme zet, want op deze manier slaagde het MSK erin om ook mensen te bereiken die niet naar het museum kunnen komen. Zo’n hybride oplossing heeft met andere woorden duidelijke voordelen. “Je moet niet proberen om het fysieke te herhalen in het digitale, je moet gebruik maken van de meerwaarden van het digitale”, aldus Ooghe.

Benieuwd naar wat Peter Decuypere en Bart Ooghe nog meer te vertellen hadden? Luister dan snel de nieuwe episode op www.anderhalvemetersessies.be.

Op zoek naar meer inspiratie of geweldige cases?

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!